Revotas’ın 2021 Trend Raporu ve Düşündürdükleri

Alper Kaya
2 min readMay 13, 2022

Yapay zekâ tabanlı ürünleriyle dijital pazarlama çözümleri sunan bir şirket olan Revotas; 2009 yılından bu yana hizmet veriyor. Markanın kendi ifadesine göre dünya genelinde 1000’i aşkın markaya ilgili teknolojiyle şekillenmiş ürünler sunuyor.

Revotas’ın çalışmalarını yakından takip ediyorum. 2021 Trend Raporu’nu da yayınladıkları an indirdim ve incelemeye başladım. Siz de bu raporu indirmek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Ben bu yazıda, rapordan hareketle yaptığım kişisel çıkarımlarımı biraz da özet bilgi niteliğiyle paylaşmak istiyorum.

Kaynak: Freepik

2020’den 2021’e

Öncelikle, dünya genelinde e-ticaret satışları 2020’ye göre %14.2 artış göstermiş. Keza toplam perakende satışlar da 2021 yılında bir önceki yıla nazaran %17.9 artmış. Bu rakamlar şaşırtıcı değil. Pandemi sürecinde alışveriş deneyimlerinin arttığını, kargo süreçlerinin iyileşmesinden bile anlayabiliriz ama net rakamlarla konuşmak her zaman iyidir.

Kaynak: Freepik

Yeni Müşteriler Artık Zor

Reklam ve diğer kalemlerdeki maliyetlerin ciddi artışı; firmalar için yeni politikalar oluşturmanın gerekliliğini gösteriyor. Zira yeni müşteri kazanmak gittikçe pahalılaşıyor. Bu da mevcut müşterilerini elinde daha çok tutan, onların beklentilerini doğru okuyabilen firmaların öne geçeceğini gösteriyor.

Halihazırdaki müşteriler de aslında buna hazır. Çünkü e-ticaret kitlesi, alışveriş yaptığı markaya güvenmek istiyor. Kendisinin yanında olduğu, tabiri caizse onunla aynı şeyleri hissettiğini bilmeye hazır bir kesim var. Bu samimiyeti yansıtan, 1–0 öne geçer. Belki hükmen bile kazanır!

Kaynak: Freepik

Sitede Kalma Süresi Artıyor, Peki Satışlar?

Revotas’ın verdiği rakamlara göre e-ticaret sektörü 2021 yılında %10 büyüme gösterdi. Bununla birlikte, kullanıcıların sitede kalma süresi de %12 arttı. Hatta dakikalarla ifade etmek gerekirse 2019 yılında 10.07 dakika olan sitede kalma süresi 2020’de 10.42 dakikaya; 2021’de ise 10.56 dakikaya çıkmış görünüyor.

Bütün bunlara rağmen, 2022’nin Mayıs ayı kritik. Pek çok markanın bu aydan itibaren ciddi bir düşüş yaşayacağı, bazılarının da bu düşüşle baş edemeyebileceği ifade ediliyor.

Haliyle, sitede kalma süresi ve e-ticaret pazarı artış gösterse de bu artışın satışlara doğrudan yansıdığını ifade etmek sanırım biraz zor. Satışlarını artırmak veya korumak isteyen e-ticaret firmalarının S.O.S. sinyallerini doğru okuması ve zaman kaybetmeden hamlelerini yapmaları gerekiyor.

--

--